vzrok bolečine
Vzrok bolečine v hrbtu, križu, rami, vratu, mišicah, sklepih, trebuhu, glavi … je vredno iskati pri izvoru. Le tako boste lahko dosegli čim bolj trajno izboljšanje. Čeprav večina ljudi ukrepa šele, ko je bolečina že huda ali zelo huda, iščite čim bolj trajne rešitve že pri zmernih bolečinah.

Vzrok bolečine, če je na telo učinkovala neka mehanska sila, je hitro razumljiv in jasen. Če smo deležni udarca, če se urežemo, če pademo in če prekomerno obremenimo mišice in sklepe, je bolečina povsem logična posledica.

Kadar se poškodujemo je normalno, da nas na mestu poškodbe boli. Če telo (pre)obremenimo mehansko s težo ali dolgotrajnim vztrajnim gibanjem, se pojavi mišična bolečina (“muskelfiber”). Še posebej to velja, če nismo dovolj telesno pripravljeni (nimamo kondicije). Ko je ta bolečina intenzivna in močna, nam telo s tem sporoča, da moramo obremenitev zmanjšati in telesu omogočiti, da se regenerira. Za te bolečine je obisk zdravnika vedno logična izbira.

Kaj pa, če se bolečina pojavi kar “sama od sebe”, brez logičnega vzroka in povzročitelja? Tudi v tem primeru je smiselno obiskati zdravnika in opraviti preglede ter raziskati, s čim bi to lahko to povezano. A, če izvidi ne pokažejo povsem jasno ter logično, odkod je bolečina nastala, poglejte širše. Zakaj? Ker je takšna bolečina pogosto znak, da se je v telesu zaradi miselnih in čustvenih (stresnih) situacij pojavila bolečina psihosomatskega izvora.

Izraz »psihosomatsko« se nanaša na stanje, ko človeku priznavamo, da ga nekaj res boli in da je to njegovo občutenje resnično. Resnični so: bolečina, utrujenost, nelagodje …. Bolečina je tudi pri psihosomatskih vzrokih dejstvo, ki absolutno drži. Če človek čuti kakršnokoli bolečino to zagotovo ni nekaj, kar bi si samo izmislil temveč to v njegovem zaznavanju res obstaja. Na srečo se danes na osebe, ki imajo težave  psihosomatskega izvora ne gleda več kot da samo iščejo pozornost okolice. V glavnem je to znak, da trenutno ne uspevajo čustveno obvladovati nekih mentalnih ter psihičnih obremenitev s čimer se doseže dvoje:

vzrok bolečine 1
Če vzrok bolečine ni znan in ni povezan s poškodbo ali fizično preobremenitvijo, raziščite, kako ste predelali kakšno čustveno, stresno ali travmatično situacijo. Še posebej pozorni bodite na dogodke, ki so se zgodili nekaj mesecev ali kakšno leto pred pojavom bolečine.
  • Bolečine prisilijo človeka k umiku iz teh okoliščin in k počitku.
  • Bolečine prisilijo človeka, da se prične učiti, kako najti ravnovesje med obremenitvami in sposobnostmi.
  • Bolečine človeku omogočijo, da se na časten način umakne iz okolja, kjer so zanj prisotni preveliki pritiski. Ne umakne se s pobegom temveč zato, ker je zbolel. Do bolnih ima družba večje razumevanje kot do strahopetcev in “zgubarjev”.

Sem zelo izkušena izvajalka učinkovitih manualnih terapij ter coach.  Z mojim načinom dela vam hkrati blažim bolečino ter skozi pogovor pomagam odkriti vzrok za nastanek težave.

Verjemite, da res vem o čem tukaj pišem. Spoznala sem že ogromno ljudi, ki se zaradi stresnih in čustvenih razlogov umikajo v bolezen in bolniški stalež. Zakaj? Da se na ta način izognejo situacijam, ki so še bolj boleče kot pa njihova telesna bolečina, ki ima psihosomatske vzroke.

Za lajšanje težav in bolečin psihosomatskega izvora kombinirano uporabljam masaže, coaching in metodo Postavitev družine.  

Za več informacij me pokličite na GSM 031 548 066 ali mi pišite na darija.racnik@harmonija.biz